KARCELTÁVOLÍTÁS ÉS
POLÍROZÁS OTTHON

A jármű gyakran használt területei különösen érzékenyek a karcolásokra. A belső térben ezek közé tartoznak az ajtók és környéke, a kilincsek vagy a kirakodó perem. Kívülről gyakran az ajtókilincsek érintettek. Ezek a csúnya sérülések minden nap szemet szúrnak nekünk, és hosszú távon kellemetlenek. Azonban itt a jó hír: sok esetben csak a felső réteg sérül meg. Ezeket a könnyű karcolásokat viszonylag könnyedén, polírozógép nélkül is eltávolíthatjuk. A következő ápolási tippünkben hasznos tippeket és trükköket találhat a karcmentesítés témájában – a felismeréstől a tömítésvédelemig. Megmutatjuk, hogyan tudja a megfelelő SONAX termékek és kiegészítők segítségével kezelni a festék, műanyag és üvegfelületeken lévő karcolásokat mindössze néhány egyszerű lépésben.

Ellenőrizze a karcolásokat

Kevés felszínes karcolás

Egyes enyhe karcolások esetén csak a két festékréteg közül a felső, az ún. tiszta lakkréteg sérül. Az enyhe karcolások gyakran előfordulnak például az ajtóknál és a kilincseknél. Ezt a típusú karcolást polírozással lehet kezelni. Ennek kezeléséről, legyen az festett, műanyag vagy üveg felületen, mindent megtalál ebben az autóápolási rovatban.

Sok felszínes karcolás

A mosókarcolások vagy hajszálkarcolások általában az autómosóban keletkeznek, és mikrokarcolásoknak is nevezik őket. Ezek a finom karcolások csak bizonyos fényviszonyok között láthatók. Közelebbi megfigyelés során megállapítható, hogy a finom karcolások keresztben és hosszában egyaránt eloszlanak a festéken. Festékápolási rovatunkban bővebben olvashat ezek kezeléséről.

Egyetlen mély karcolás

A mély karcolást onnan ismerheti fel, hogy már egy másik szín is látható. Ez a fajta karcolás már elérte és károsította az alapozót. Javasoljuk a jármű érintett részeinek újrafestését.

Hologramok

A fényezésben található úgynevezett „hologramok” nem foltokban jelennek meg, hanem az egész felületen. Leggyakrabban a sötét fényezésű járművek rossz polírozószerrel vagy nem megfelelő polírozópaddal való gépi polírozása okozza őket. Rovatunkból megtudhatja hogyan távolítsa el ezeket.

Segédeszközök a karcolások felismeréséhez

Vizuális vizsgálat: Ha a karcolásban az autó festékétől eltérő szín látszik át, a karcolás elérte az alapozót. Körömpróba: Ha más szín nem látható, körmével óvatosan húzza végig a karcolt területet. Ha a köröm észrevehetően megakad, akkor az egy mély karcolás.

Karceltávolítás maximum 4 lépésben

Külső festékfelület

A karcolások eltávolíthatók a négylépéses karcoláseltávolító készletünk segítségével.

Alaposan mossa le a járművet

1

A durva szennyeződéseket egyesével vízzel távolítsa el.

2

Mossa le teljes járművét, célszerű felülről lefelé haladni. Használjon megfelelő szivacsot. Miután végzett öblítse le teljes járművét bő vízzel.

3

Készítsen be egy második vödör , teljesen tiszta vizet.

4

A szivacsot mosás közben öblítse le a tiszta vizes vödörben.

5

Használjon meleg vizet, és tartsa be a samponokon megadott koncentrációkat és utasításokat.

Csiszolás

1

A karcolás mélységétől függően előfordulhat, hogy csiszolásra van szükség. Ehhez nedvesítse meg a lakkot vízzel, helyezze a mellékelt csiszolópárnák egyikét a polírozó eszköz alá, majd minimális nyomással, óvatosan és körkörös mozdulatokkal csiszolja át a karcolást. Ügyeljen arra, hogy ne vigye túlzásba a csiszolást!

2

Ezt követően használja a mellékelt polírozókendőt a csiszolási maradványok eltávolításához. Egy matt felület marad vissza.
Kérjük, vegye figyelembe: Csiszolásra csak mély karcolások esetén van szükség. Számos karcolás és horzsolás azonban javítható anélkül is, hogy ehhez a lépéshez kellene folyamodni.

Előfényezés

1

Vigye fel a Polish 1 terméket a tubusból a karcos vagy már lecsiszolt területre. Hajtson össze többször egy tiszta polírozókendőt, majd tekerje azt a polírozópárna köré. Nagy nyomással és következetes mozdulatokkal polírozza a karcos vagy csiszolt területet a polírozópárnával és a kendővel, amíg a karcolások vagy csiszolás nyomai már nem látszanak. A karcolások sűrűségétől és mélységétől függően ez több percig is eltarthat. Ha a polírozott terület túlzottan kiszáradt, vigyen fel újabb adag Polish 1-t. Ami marad, az enyhe matt felület a lakkon.

2

Ezt követően használja a mellékelt polírozókendőt a csiszolási maradványok eltávolításához.

Befejezés

1

Vigye fel a Finish 2 terméket a második tubusból az előpolírozott területre. Hajtsa többször össze a polírozóvászon egy új, tiszta részét, majd tekerje azt a polírozópárna köré, és közepes nyomással dörzsölje át a felületet, amíg el nem éri a kívánt fényességet. Végül törölje le a polírozás maradványait a polírozóvászonnal.

Belső műanyag felületek és zongoralakk

A karceltávolító készlettel eltávolíthatja a karcolásokat a sima, fényes műanyagfelületekről, zongoralakkokról, ablakokról és plexiüvegekről.

1

Célszerű a kijelzők, durva műanyag felületek és szövetborítások széleit előzetesen ragasztópapírral lefedni.

2

A karcoláseltávolítót a P-Ball segítségével vagy érzékeny felületek esetén puha polírozókendővel óvatosan vigye fel a megtisztított és megszáradt felületre, majd intenzív dörzsöléssel dolgozza át.
Kérjük vegye figyelembe: Zongoralakk felület esetén óvatosan dolgozza be a terméket.

3

Ezt követően használjon mikroszálas ruhát a csiszolási maradványok eltávolításához.

4

Mély karcolások esetén ismételje meg a lépéseket.
Kérjük vegye figyelembe: Ne használja matt, puha, és egyéb érzékeny műanyag felületeken.
.

Üveg felület

Az üvegfelületeken található enyhe karcolások kezelhetők a PROFILINE Szélvédő Polír segítségével. Ehhez a folyamathoz a polírozógép használata kötelező.

1

Vigye fel egyenletesen a terméket egy nedves filcbetétre.

2

Kb. 1000 fordulat/perc sebességgel és alacsony nyomással, egymást átfedő mozdulatokkal egyenletesen polírozza át az üveget.

3

Ha a párna kiszárad: Fújjon rá vizet, hogy lehűljön. Szélvédőnként legfeljebb 30 perc feldolgozási idő.

4

Tisztítsa meg a szélvédőt és környékét mikroszálas kendővel és ablaktisztítóval.
Kérjük vegye figyelembe: Soha ne dolgozzon túl sokáig egy helyen és túl nagy nyomással. A kődarabkákkal ellátott korongok nem polírozhatók.

Termékeink a karcolás eltávolításához

GYIK - Gyakran Ismételt Kérdések

A csíkok elkerülése érdekében a lakkokat mindig a közvetlen napfénytől védve kezelje.
Általában mikroszálas, vagy puha polírozó gyapjúkendőket ajánlunk. A durva felületű konyharuhák további karoclásokhoz vezethetnek.
A fényes fóliák karcolásainak eltávolítására az XTREME Polish + Wax 2 vagy az XTREME Polish + Wax 3 terméket ajánljuk.

Szakmai tipp: A karcok eltávolítása után kezelje le a festéket.

A karcolás során a festékréteg károsodik, és a felső réteg lepattan. Ennek következtében a fényezés bizonyos helyeken védtelen lesz. Ahhoz, hogy visszaállítsuk a fényezés védelmét és minimalizáljuk a további sérülések kockázatát a karcolás eltávolítása után, érdemes tömítőanyagot alkalmazni.

Polírgéppel való munka - profik és amatőrök számára

Szeretne mélyebben elmerülni a témában, és újjá varázsolni a festést? A festékfényezésről szóló részletes útmutatónkban minden fontos információt megtalál, amire szüksége van. A különböző polírozógépek magyarázatától kezdve a minden típusú karcoláshoz szükséges polírozási módszereken át az összes polírozóbetét részletes összehasonlításáig. Kezdje el most, és adjon új fényt autójának!

Tudjon meg többet a festékápolásról

A következő oldalon megmutatjuk, hogy melyik géphez melyik betét a legmegfelelőbb, és miben különböznek a termékek.