Karceltávolítás, polírozás - hibátlan fényezéssel az úton

A jármű gyakran használt területei különösen érzékenyek a karcolásokra. A belső térben ezek közé tartoznak az ajtóbejáratok, a kilincsek vagy a kirakodó perem. Kívülről gyakran az ajtókilincsek érintettek. Ezek a csúnya foltok minden nap szemet szúrnak nekünk, és hosszú távon kellemetlenek. A jó hír az, hogy gyakran csak a felső réteg sérül. Ezek a könnyű karcolások kis erőfeszítéssel és polírozógép nélkül eltávolíthatók. Gondozási tippünkben hasznos tippeket és trükköket talál a karcmentesítés témakörében – a felismeréstől a tömítésvédelemig. Megmutatjuk, hogyan kezelheti a festék-, műanyag- és üvegfelületeken lévő karcolásokat a megfelelő termékekkel és kiegészítőkkel néhány lépésben.

Ellenőrizze a karcolásokat

Egyetlen felszínes karcolás

Egyedi felszínes karcolások esetén a két festékréteg közül csak a felső, a tiszta lakk sérül. Enyhe karcolások találhatók például az ajtók bejáratain és az akasztósíneken. Az ilyen típusú karcolások polírozással kezelhetők. Minden, amit a festék-, műanyag- és üvegfelületeken lévő könnyű karcolások eltávolításáról tudni kell, megtalálható ebben az ápolási tippben.

Sok felszíneskarcolás

Az örvények, mosási karcolások vagy hajszálkarcolások általában az autómosóban keletkeznek, és mikrokarcolásoknak is nevezik őket. Ezek a finom karcolások csak bizonyos fényviszonyok között észrevehetőek. Közelebbről megvizsgálva észreveheti, hogy a finom karcolások keresztbe-kasul eloszlanak a fényezésen. A festékápolási tippünkből megtudhatja, hogyan távolíthatja el a mosási karcolásokat a fényezésről.

Egyetlen mély karcolás

A mély karcolást onnan ismerheti fel, hogy már egy másik szín látható. Ez a fajta karcolás már elérte és károsította az alapozót. Javasoljuk a jármű érintett részeinek újrafestését.

Hologramok

A fényezésben található csúnya struktúrák – az úgynevezett „hologramok” – nem foltokban jelennek meg, hanem az egész felületen. Leggyakrabban a sötét fényezésű járművek gépi polírozása okozza őket, rossz polírozószerrel vagy nem megfelelő polírozópaddal. A festékápoló tippünkből megtudhatja, hogyan távolíthatja el a hologramokat a fényezésről.
karcolás;polírozás;autóápolás, Karcoláseltávolítás

Segédeszközök a karcolások felismeréséhez

Vizuális vizsgálat: Ha a karcolásban az autó festékétől eltérő szín látszik át, a karcolás elérte az alapozót.
Körömpróba: Ha más szín nem látható, körmével óvatosan húzza végig a karcolt területet. Ha a köröm észrevehetően megakad, akkor az egy mély karcolás.

Karceltávolítás maximum 4 lépésben

Külső festékfelület

A tekercs- és fémfényű festékek karcolásait karceltávolító készletünkkel négylépéses eljárással lehet eltávolítani:

Alaposan mossa le a járművet

1

A durva szennyeződéseket vízzel távolítsa el

2

Mossa le a kocsit felülről lefelé egy szivaccsal, és öblítse le bő tiszta vízzel.

3

Biztosítson egy második vödröt tiszta vízzel

4

A szivacsot mosás közben öblítse le tiszta vízzel.

5

Használjon meleg vizet, és tartsa be a samponok megadott koncentrációját.

Csiszolás

1

A karcolás mélységétől függően csiszolásra lehet szükség. Ehhez nedvesítse meg a lakkot vízzel, dugja a mellékelt csiszolópárnák egyikét a polírozó párna alá, és minimális nyomással, óvatosan, körkörösen csiszolja át a karcolást. Ne csiszoljuk végig az alapozóig, és ne kantsunk!

2

Ezután törölje le a csiszolási maradékokat a mellékelt polírozóvászonnal. Egy matt terület marad.
Kérjük, vegye figyelembe: Csiszolásra csak mély karcolások esetén van szükség. Sok karcolás és horzsolás e lépés nélkül is javítható.

Előfényezés

1

Vigye fel a Polish 1-t a tubusból a karcos vagy már lecsiszolt területre. Hajtson össze többször egy tiszta polírozóvásznat, és tekerje a polírozópárna köré. Polírozza a karcos vagy karcos területet a polírozópárnával és a polírozóvászonnal nagy nyomáson, amíg a karcolások vagy a csiszolás nyomai már nem látszanak. A karcolások sűrűségétől és mélységétől függően ez több percig is eltarthat. Ha a polírozási terület túlságosan kiszárad, alkalmazzon új Polish 1-t. Ami megmaradt, az egy enyhe mattulás a lakkon.

2

Ezután törölje le a polírozási maradványokat polírozóvászonnal.

Befejezés

1

Vigye fel a Finish 2-t a második tubusból az előpolírozott területre. Hajtsa össze többször a polírozóvászon egy új, tiszta foltját, mint korábban, tekerje a polírozópárna köré, és közepes nyomással dörzsölje, amíg el nem éri a kívánt felületi fényességet. Végül törölje le a polírozási maradványokat polírozóvászonnal.

Felületi műanyag és zongoralakk a belső térben

A karceltávolítóval eltávolíthatja a karcolásokat a sima, fényes műanyagfelületeken, zongoralakkokon, kabriótető ablakokon és plexiüvegeken:

1

A legjobb, ha a kijelzők, durva műanyag felületek és szövetborítások széleit előzetesen ragasztópapírral lefedjük.

2

A karceltávolítót a P-Ball-lal vagy érzékeny felületek esetén puha ruhával (polírozóvászon) kíméletesen vigye fel a megtisztított és megszáradt felületre, és dörzsölje át intenzíven. Kérjük, vegye figyelembe: A terméket óvatosan dörzsölje be a zongoralakkba.

3

Ezután távolítsa el a maradékot mikroszálas ruhával.

4

Mély karcolások esetén ismételje meg az alkalmazást.
Kérjük vegye figyelembe: Ne használja nyomtatott, matt, puha, érdes és bevonatos műanyag felületeken.
.

Felületi üveg

Az üvegfelületeken lévő enyhe karcolások a PROFILINE Glass Polish segítségével kezelhetők. A polírozógép használata itt kötelező.

1

Vigye fel egyenletesen a terméket egy nedves filcbetétre.

2

Kb. 1000 fordulat/perc sebességgel és alacsony nyomással, egymást átfedő mozdulatokkal egyenletesen polírozza át az üveget.

3

Ha a párna kiszárad: Fújjon rá vizet, hogy lehűljön. Szélvédőnként legfeljebb 30 perc feldolgozási idő.

4

Tisztítsa meg a szélvédőt és környékét mikroszálas kendővel és ablaktisztítóval.
Kérjük vegye figyelembe: Soha ne dolgozzon túl sokáig egy helyen és túl nagy nyomással. A kődarabkákkal ellátott korongok nem polírozhatók.

Termékeink a karcolás eltávolításához

GYIK - Gyakran Ismételt Kérdések

A csíkok elkerülése érdekében a lakkokat mindig a közvetlen napfénytől távol használja.
Általában mikroszálas kendőket vagy puha polírozó gyapjúruhákat ajánlunk. A kézi vagy pamut kendők hajlamosak karcolásokat okozni a lakkon.
A fényes fóliák karcolásainak eltávolítására az XTREME Polish + Wax 2 vagy az XTREME Polish + Wax 3 terméket ajánljuk.
karcolás;polírozás;autóápolás, Karcoláseltávolítás

Szakmai tipp: A karcok eltávolítása után kezelje le a festéket.

Karcoláskor a festékréteg megsérül, és a felső réteg eltávolodik. Ennek következtében a fényezés helyenként védtelen. A karcolás eltávolítása után a fényezés újbóli védelme és a sérülések újbóli előfordulásának minimalizálása érdekében célszerű tömítőanyagot alkalmazni.

Polírgéppel való munka - profik és amatőrök számára

Szeretne mélyebben elmerülni a témában, és újjá varázsolni a festést? A festékfényezésről szóló részletes útmutatónkban minden fontos információt megtalál, amire szüksége van. A különböző polírozógépek magyarázatától kezdve a minden típusú karcoláshoz szükséges polírozási módszereken át az összes polírozóbetét részletes összehasonlításáig. Kezdje el, és adjon új fényt autójának!

Tudjon meg többet a festékápolásról

A következő oldalon megmutatjuk, hogy melyik géphez melyik betét a legmegfelelőbb, és miben különböznek a termékek.