Szilveszteri tüzijáték:
Szép a szemnek, rossz a járműveknek!

Vége a szilveszternek, és jól indult a 2022-es év? De mi van akkor, ha az ünneplés során petárdák vagy tüzijátékok landolnak a járművén? Ebben a karbantartási tippben bemutatjuk az autóját ért szilveszteri károk széles skáláját, és átfogó tájékoztatást adunk arról, hogyan teheti újra ragyogóvá járművét.

Az Ön autóját ezek a károk érinthetik

Fekete lőpor vagy lőpormaradvány

A rakéták és petárdák egyik fő összetevője a feketepor. Ha egy rakéta vagy szilveszteri petárda robban fel a járműve közvetlen közelében, csúnya maradványok jelenhetnek meg a fényezésen. Fekete lőporlerakódás vagy rosszabb esetben lőpormaradványok lehetnek az eredmény. A legtöbb esetben azonban ezek eltávolíthatók egy normál autómosó segítségével. Itt az Autósampon koncentrátumot vagy a Fényes sampon koncentrátumot ajánljuk. Ha a maradványok makacsabbak, és az autómosás után nem távolíthatók el teljesen, akkor polírozót kell használni. Itt az XTREME Polish&Wax 3-t ajánljuk.
Karcolások és festékszilánkok

A rakétáknak vagy petárdáknak nem feltétlenül kell a járműve mellett felrobbanniuk ahhoz, hogy kárt okozzanak. A robbanás által levált műanyag és fa alkatrészek leesésükkor enyhe karcolásokat vagy matracosodást is okozhatnak. Ezek azonban könnyen eltávolíthatók egy polírozószerrel. Itt ajánljuk az Autósampon koncentrátumot vagy a Fényes sampon koncentrátumot ajánljuk. Ha a maradványok makacsabbak, és az autómosás után nem távolíthatók el teljesen, akkor polírozót kell használni. Itt az XTREME Polish&Wax 3-t. Természetesen a sérülés súlyossága nagy szerepet játszik. Ha a karcolások mélyebbek és behatolnak a fényes bevonatba, akkor nem lehet egyszerűen kifényesíteni őket. Ebben az esetben a karceltávolító készlet hasznos lehet.

Általános szabály, hogy ha a karcolások túl súlyosak a kézi polírozáshoz, akkor forduljon profi felújítóhoz. Ha a festékréteg lekopott vagy sérült, forduljon festőhöz.
Gyenge vagy hibás fényszórók

Szilveszterkor a petárdák és rakéták közvetlen találatai miatt a jármű fényszórói károsodhatnak. Ezt az érzékeny, biztonsági szempontból fontos területet mindenképpen ellenőrizni kell utólag. Először is a fényszórókat meg kell tisztítani a kisebb szennyeződések eltávolítása érdekében. Ehhez javasoljuk a jármű teljes lemosását vagy szélvédő tisztítónk használatát. Ha a tisztítás eredményeként enyhe sérülések válnak láthatóvá, mint például enyhe karcolások, elszíneződés vagy enyhe mattodás, akkor ezt autófényezővel vagy a fényszóró előkészítő készlettel ellensúlyozhatja. Ha a fényszóró sérülése túl nagy, például a fényszóró megrepedt vagy elszenesedett, akkor ki kell cserélni.

Ezek a termékek új fényt adnak járművének

A festékápolással kapcsolatos további információkat itt talál