A lakóautó külső tisztítása és karbantartása

Ahhoz, hogy hosszú távon élvezhesse lakóautóját, nemcsak a belső tér tisztasága játszik fontos szerepet. Évente legalább kétszer alaposan meg kell tisztítania és karbantartania lakókocsija külsejét is, hogy megőrizze annak értékét. Ebből a gyakorlati útmutatóból megtudhatja, mire kell különös figyelmet fordítania lakókocsija külső tisztításakor és karbantartásakor, és milyen lépésekre van szükség.

9 lépés a lakókocsi külső részének teljes tisztításához

A lakóautó vagy lakókocsi tetejének tisztítása

A lakóautó tetején sok szennyeződés gyűlik össze, ezért különösen fontos a rendszeres tisztítás. Ehhez a legjobb, ha egy kis létrát ragad meg, amelyen biztonságosan meg tud állni. Először is fújja be a durva szennyeződéseket rovareltávolítóval, és rövid ideig hagyja hatni. Ezután mindent eltávolíthat a rovarszivaccsal. Az előkezelés után samponnal mossuk le. A CARAVAN sampon és a multi szivacs segít eltávolítani az utolsó szennyeződéseket is a lakókocsi tetejéről.

Profi tipp: A saját biztonságod érdekében soha ne mássz fel a lakóautó tetejére! A legtöbb esetben egy kis létra elegendő a teljes tetőfelület megtisztításához.

Külső tisztítás

A lakóautó tetejének tisztítása után a jármű többi részét is le kell mosni. Javasoljuk, hogy a durva szennyeződést kezelje rovareltávolítóval, majd a rovarszivaccsal lazítsa fel a maradványokat. Ezután az egész járművet lemoshatja a CARAVAN samponnal. A lakóautó egyszerű mosásához a multi szivacsot vagy a mosókesztyűt ajánljuk eszközként.

Szakmai tipp: Ne mossa a járművet közvetlen napfényben.

Ne mosson közvetlen napfényben vagy forró festékre! Samponozás után a lehető leghamarabb öblítse le tiszta vízzel, különben maradványok száradhatnak rá, vagy vízfoltok jelenhetnek meg. A nagynyomású tisztítószer használatakor is óvatosnak kell lennie – a víznyomás nem lehet túl magas.

A jármű szárítása

A jármű mosása után a lakókocsit alaposan meg kell szárítani, hogy felkészüljön a tömítésre és elkerülje a vízfoltokat. A Flexiblade segítségével a lakókocsit könnyedén le lehet vetkőztetni fentről lefelé, és egy Mikroszálas száraz kendővel teljesen szárazra törölni.

Festék és felületek tömítése

Lakóautója vagy lakókocsija értékének hosszú távú megőrzése érdekében javasoljuk, hogy rendszeresen alkalmazzon tömítőanyagot. Ez felfrissíti a színt, új fényt ad neki, és a gyöngyöző hatás csökkenti a vízfoltok és fekete csíkok kialakulását. Az ápolási tipp elmondja, hogyan kell leszigetelni a lakóautót.

A fényezés polírozása

A lakóautó külső felületei időjárásfüggőek és mattak? Ezután javasoljuk, hogy fényezze ki őket az új CARAVAN polírozószerrel. Különlegessége: A polírozó használható lakkra és GRP-re.

A felnik tisztítása

A lakóautó teljes tisztítása és ápolása természetesen a felnikre is kiterjed. A nyári hónapokban a fék- és gumikopásból finom por rakódik le, amely legrosszabb esetben akár be is éghet. A téli hónapokban a sár a szennyeződés fő forrása, de a só és a sóder is beszennyezheti a felniket, vagy akár helyrehozhatatlanul károsíthatja azokat. A Felgenbeast felni tisztító ergonomikus mikroszálas kefével kombinálva még a makacs, nehezen hozzáférhető szennyeződésektől is megszabadulhat az acél és könnyűfém felnikről – évszaktól függetlenül. A felnitisztító alkalmas TPMS (abroncsnyomás-ellenőrző rendszerrel) ellátott kerekekhez is.

Üveg- és akrilablakok tisztítása

A tiszta kilátás nemcsak szép kilátást, hanem nagyobb biztonságot is nyújt. Különösen akkor, amikor a nap alacsonyan áll az égen, a piszkos szélvédő gyorsan veszélyessé válhat. A gyors és csíkmentes tisztítás olyan egyszerű lehet, mint a szélvédőtisztító permetezése és a durva szennyeződések eltávolítása egy szélvédőszivaccsal. A szivacs egy vékony filmréteget hagy a belsejében, ami biztosítja, hogy a szélvédő ne párásodjon. Ezután törölje szárazra a belsejét és a szélvédőt a Mikroszálas kendő PLUS segítségével. A csíkok és a könnyű karcolások eltávolítása érdekében az akrilüvegből készült ablakokat rendszeresen polírozni kell. Ehhez a tisztítás után a műanyag karceltávolítóval kezelheti az üveget.

A napellenző tisztítása

A napellenző is a lakóautó kültéri részének része, és rendszeresen tisztítani kell. A fekete foltok és csíkok a Multistarral permetezhetők, és a tisztítóradírral gyorsan és egyszerűen letörölhetők. A penész kialakulásának elkerülése érdekében azonban kérjük, győződjön meg arról, hogy a szövet mindig teljesen száraz, mielőtt elrakja, hogy elkerülje a penész kialakulását.

Esőcsíkok/fekete csíkok eltávolítása

Ha fekete csíkok jelennek meg, azok úgynevezett esőcsíkok. Ezek a csíkok gyakran a tető szélein és az ablakok alatt jelennek meg. A por és a szennyeződés az esővízzel együtt lefolyik a külső falon, és a lakókocsira tapad. A CARAVAN esőcsík eltávolítóval kis erőfeszítéssel eltávolíthatja a fekete csíkokat a lakókocsin. A „Fekete csíkok eltávolítása a lakóautón” című ápolási tippben megmutatjuk, hogyan.

A lakóautó külsejének tisztításához szükséges összes termék

Bővebben a lakókocsi tisztításáról és gondozásáról