MOSSA LE AUTÓJÁT
PROFESSZIONÁLIS
EREDMÉNNYEL

Mossa le autóját tökéletes eredménnyel

Egy tiszta autó nemcsak szép látvány, hanem számos előnnyel is jár. A rendszeres autótisztítás megőrzi a jármű értékét, védi a fényezést és megelőzi a korróziót. Ahhoz, hogy autója igazán tiszta legyen, természetesen egyszerűen elmehet az autómosóba, vagy saját kezűleg tisztíthatja meg autóját. Ebben az ápolási tippben megtudhatja, miért van előnye a kézi autómosásnak is, és hogy a megfelelő autótisztító szerekkel milyen gyors és egyszerű lehet.
autómosás; autóápolás; autótisztítás, Autómosás
„Mielőtt elkezdené a megfelelő autómosást, vízzel öblítse le a járművét. Ez eltávolítja az első durva szennyeződéseket, például a homokot. A homokszemcsék a szivacs alatt csiszolópapírként viselkedhetnek, és megkarcolhatják az autó fényezését. Emellett mindig felülről lefelé kell mosni az autót.”

Patrick Seitle - Termékmenedzser a SONAX-nál

Az autó megfelelő mosása négy lépésben

1. lépés: Előmosás

 • Különösen alapos tisztításhoz fújja be az autót a rovareltávolítóval, és hagyja hatni három percig. Ezután öblítse le a rovarmaradványokat vízzel.
 • Távolítsa el a durva szennyeződéseket az autóról. Ideális esetben nagynyomású tisztítószert használjon ehhez.
 • Ha szükséges, tisztítsa meg a felniket és az ablakokat a felnitisztító és ablaktisztító polírozószerrel.

2. lépés: Kézi mosás

 • Biztosítson egy vödör autósamponos,- és egy másik vödör tiszta vizet.
 • A Multi-szivaccsal alaposan mossa át az autót felülről lefelé. Közben öblítse ki a szivacsot a vödörben tiszta vízzel.
 • Öblítse le a samponmaradványokat tiszta vízzel. Használhat nagynyomású tisztítószert alacsony nyomással.

3. lépés: Szárítás

 • A Flexiblade segítségével alaposan távolítsa el a vizet az egész járműből.
 • Ha vízcseppek maradnak, kézzel, mikroszálas ruhával megszáríthatja őket.
  A gondos szárítással elkerülheti a vízfoltokat (az összes autóablakon is), és optimális tisztítási eredményt érhet el.
 • Ha a vízfoltok továbbra is megjelennek a fényezésen, a Brilliantshine Detailerrel eltávolíthatja őket.

4. lépés: Részletek

 • Tisztítsa meg és szárítsa meg újra a nehezen hozzáférhető területeket és részleteket, például az ajtókorlátokat, a belső ajtókat, a csomagtartó éleit stb.
 • A makacs szennyeződések speciális tisztítószerekkel eltávolíthatók: A gyanta, kátrány vagy a rozsda eltávolító megbízhatóan segít.
 • Az autó szélvédőjének alapos tisztításához ajánljuk a szélvédő tisztítására szolgáló ápolási tippet.
 • Tisztítsa meg a nehezen hozzáférhető területeket és részleteket, mint például az ajtósíneket, a belső ajtókat, a csomagtartó széleit stb. a Clean + Drive turbóviaszos kendővel.
autómosás; autóápolás; autótisztítás, Autómosás

Mikor és milyen gyakran mossa le autóját?

Az, hogy mikor érdemes lemosni az autót, természetesen az évszakon és a használat gyakoriságán múlik. A legtöbbször maga is láthatja, ha autójának alapos mosásra van szüksége. Általános szabály, hogy autóját kéthavonta le kell mosni. Ökölszabályként elmondható, hogy legalább kéthavonta alaposan mossa le autóját, hogy megelőzze a károkat, és hogy ne terhelje túlságosan a fényezést. Nyáron és télen kéthetente javasoljuk az autó mosását. Nyáron a lehető leggyorsabban le kell mosni az autóról a rovarmaradványokat és a madárürüléket. Ez megakadályozza, hogy a szennyeződés a napon kiszáradjon, és kárt tegyen a fényezésben. Télen viszont rendszeresen el kell távolítani a sómaradványokat, a jeget és a havat, hogy megelőzzük a fényezés károsodását. De vigyázzon: -10°C alatti hőmérsékleten tartózkodjon az autómosástól, mert a meleg víz és a jármű anyaga közötti extrém hőmérsékletkülönbség károsíthatja a fényezést.

GYIK - Gyakran Ismételt Kérdések

Az autó belsejét bárhol megtisztíthatja, de van néhány dolog, amit szem előtt kell tartania, amikor a külsőt mossa. Nincs általános tilalom a magánterületen történő autómosásra, de mindig előzetesen tájékozódjon az önkormányzatnál vagy a városnál, hogy megtudja, milyen szabályok vonatkoznak az Ön területén. Általános szabályként tilos a felszín alatti vizeket szennyezni! Pontosan ez történhet azonban, ha az autómosás során olajmaradványok vagy más szennyező anyagok szabadulnak fel, és a talajvízbe jutnak.
Nem olyan könnyű általános választ adni. Ha kézzel mossa autóját, akkor a különleges szennyeződéseket és az érzékeny vagy erősen szennyezett területeket kíméletesebben és tartósabban tisztíthatja meg, mint ahogyan azt egy autómosó megtehetné. A nehezen hozzáférhető területeket célzottan tisztíthatja meg, és alaposabban dolgozhat, ha kézzel szárítja az autót. Fontos azonban, hogy a kézi autómosás során tartsa be a vonatkozó szennyvízzel kapcsolatos előírásokat. Autóját önkiszolgáló autómosóban is megtisztíthatja. Az összes előírt technikai felszerelés rendelkezésre áll, de gyakran nem engedélyezett a saját tisztítószerek használata ezekben a létesítményekben. Az autómosóknál viszont nem kell aggódnia semmitől: a szennyvíztisztító telep mellett van egy víztisztító telepük is. Ez azt jelenti, hogy a szennyeződéseket megfelelően elválasztják a víztől és ártalmatlanítják, a vizet pedig újrahasznosítják. Mindegy, hogy kézi mosó vagy autómosó: mindkét megoldásnak megvannak az előnyei és hátrányai, de helyes használat esetén tiszta és professzionális eredményt biztosítanak az autómosás során.
Egyes autósamponjaink gond nélkül kombinálhatók magasnyomású mosóval, mások azonban nem alkalmasak erre. Címkéinkről könnyen leolvashatja, hogy a nagynyomású tisztítószer használható-e. Figyeljen a címke hátoldalán található alkalmazási szövegben szereplő ajánlott keverési arányokra. Így maximális eredményt érhet el, amikor autóját magasnyomású mosóval mossa.
Nem, autósamponjaink kíméletes összetételének köszönhetően a tömítőanyag nem lesz negatív hatással a tömítőanyagra. A speciális autósamponok, mint például az XTREME Ceramic Active Shampoo, olyan tömítő hatást tartalmaznak, amely felfrissíti a jármű kerámia tömítéseit.
Igen, autósamponjainkat természetesen matt fényezésen is használhatja.

Termékeink a megfelelő autómosáshoz

A piszkos szélvédők jelentős biztonsági kockázatot jelentenek a közúti forgalomban. Ezekkel a tippekkel csíkok nélkül tisztíthatja meg szélvédőjét.