AUTÓMOSÁS OTTHON
PROFI EREDMÉNNYEL

Mossa le autóját tökéletes eredménnyel

Egy tiszta autó nemcsak kellemes látványt nyújt, hanem számos előnnyel is jár. A rendszeres autótisztítás megőrzi járműve értékét, védi a fényezést és megakadályozza a korróziót. Ha azt szeretné, hogy autója igazán ragyogó legyen, akkor természetesen elmehet az autómosóba, vagy akár saját kezűleg is megtisztíthatja autóját otthona kényelmében. Ebben az ápolási tippben megtudhatja, miért van előnye a kézi autómosásnak, és hogy milyen könnyű és gyors lehet a megfelelő autótisztító szerekkel.
„Mielőtt nekilátna az autó megfelelő mosásának, érdemes vízzel leöblíteni a járművet. Ez segít eltávolítani az elsődleges durva szennyeződéseket, például homokot. A homokszemcsék a szivacs alatt csiszolópapírként viselkedhetnek, és megkarcolhatják az autó fényezését. Ezenkívül fontos, hogy mindig felülről lefelé mosson, hogy elkerülje az esetleges szennyeződések visszahordását a már megtisztított felületekre.”

Patrick Seitle - Termékmenedzser a SONAX-nál

Az autó megfelelő mosása négy lépésben

1. lépés: Előmosás

 • A különösen alapos tisztításhoz használjon rovareltávolítót, és fújja be vele az autót. Hagyja hatni legalább három percig, majd öblítse le a rovarmaradványokat vízzel.
 • Ezután távolítsa el a durva szennyeződéseket az autóról. Ha a kosz megköveteli használjon magasnyomású mosót ehhez a feladathoz.
 • Ha szükséges, használjon felnitisztítót, szélvédő tisztítót vagy  üveg polírozószert a felnik és az ablakok tisztításához.

2. lépés: Kézi mosás

 • Először készítsen két vödröt: az egyikbe töltse az autósamponos vizet, a másikba pedig tiszta vizet.
 • Használja a univerzális autóápoló szivacsunkat az autó alapos átmosásához, figyelve arra, hogy felülről lefelé haladjon. Közben rendszeresen öblítse ki a szivacsot a vödörben lévő tiszta vízzel.
 • Miután végzett a mosással, öblítse le az autót alaposan tiszta vízzel, hogy eltávolítsa a samponmaradványokat.
 • Ha szükséges, használhat magasnyomású mosót alacsony nyomással a további tisztításhoz.

3. lépés: Szárítás

 • Használja a Flexiblade-et a víz alapos eltávolításához az egész járműről. Ez segít megszabadulni a vízcseppektől.
 • Ha maradnak vízcseppek, kézzel egy mikroszálas ruhával törölje át azokat, hogy teljesen megszárítsa a felületet.
 • A gondos szárítással elkerülheti a vízfoltok kialakulását, ideértve az autó ablakait is, és optimális tisztítási eredményt érhet el.
 • Ha még mindig vannak vízfoltok a fényezésen, használja a Brilliantshine Gyors Waxot azok eltávolítására. Ez a termék segít a hibátlan tisztaság és hosszan tartó védelem elérésében.

4. lépés: Részletek

 • Ne feledje megtisztítani és alaposan megszárítani a nehezen hozzáférhető területeket és részleteket, mint például az ajtókereteket, az ajtók belső részeit, a csomagtartó éleit stb. A Clean & Drive Turbo kendő használata kiváló lehetőséget nyújt ezeknek a területeknek a tisztítására.
 • Ha makacs szennyeződésekkel találkozik, mint például gyanta, kátrány vagy rozsda, használjon speciális tisztítószereket, amelyek megbízhatóan eltávolítják ezeket. 
 • Az autó szélvédőjének alapos tisztításához olvassa el a szélvédőtisztító ápolási tippet, amelyet erre a helyzetre írtunk Önnek.

 

Mikor és milyen gyakran mossa le autóját?

Az autómosás gyakorisága természetesen függ az évszaktól és az autó használatától. Általában könnyen felismerhető, ha autójának alapos tisztításra van szüksége. Általános szabályként javasolt az autó kéthavonta történő alapos lemosása. Ez segít megelőzni a károsodásokat és minimalizálni a fényezés terhelését. Nyáron és télen pedig ajánlott hetente kétszer mosni az autót. Nyáron különösen fontos a rovarmaradványok és madárürülékek gyors eltávolítása az autóról, hogy ne száradjanak meg a napon és ne okozzanak károkat a fényezésben. Télen pedig rendszeresen távolítsa el a sómaradványokat, jeget és havat az autóról, hogy megelőzze a fényezés károsodását. Fontos azonban megjegyezni, hogy -10°C alatti hőmérsékletekben kerülje az autómosást, mivel az extrém hőmérsékletkülönbség a meleg víz és az autó anyaga között károsíthatja a fényezést.

GYIK - Gyakran Ismételt Kérdések

Az autó belső részeit általában bármelyik megfelelő helyen tisztíthatja, azonban a külső mosás során figyelembe kell vennie néhány fontos szempontot. Általános szabályként nincs tilalom a saját területén történő autómosásra, de mindig fontos előzetesen tájékozódni az önkormányzatnál vagy a városnál, hogy megismerje a helyi szabályokat és előírásokat. Fontos, hogy ne szennyezzük a természeti kincseinket! Ez azt jelenti, hogy az autómosás során tilos olajmaradványokat vagy más szennyező anyagokat a földre mosni, ezzel szennyezve a talajvizet. Ezért ajánlott az autót olyan helyen mosni, ahol a szennyező anyagokat megfelelően kezelik és elvezetik.
A kézi autómosásnak és az autómosóknak is megvannak az előnyei és hátrányai, és mindkét megoldás helyes használatának esetén tiszta és professzionális eredményt lehet elérni.

A kézi autómosás lehetővé teszi, hogy kíméletesebben és célzottabban tisztítsa meg a különleges szennyeződéseket és nehezen hozzáférhető területeket, valamint alaposabban dolgozhasson az autó felületén. Emellett a kézi szárítás lehetővé teszi a vízfoltok elkerülését és egy még jobb végeredmény elérését.

Az autómosókban pedig rendelkezésre állnak a szükséges technikai eszközök, és általában gyorsabb és kényelmesebb megoldást nyújtanak, különösen nagyobb autók esetén. Az autómosókban használt víz pedig általában megfelelően kezelésre kerül, mivel rendelkeznek szennyvíztisztító rendszerekkel, amelyek segítségével a szennyeződéseket eltávolítják és a vizet újrahasznosítják.

Fontos azonban mindkét esetben betartani a szennyvízzel kapcsolatos előírásokat, hogy ne szennyezzük a környezetet. Kézi autómosásnál ügyeljünk arra, hogy a szennyeződéseket megfelelően kezeljük, és ne engedjük, hogy a szennyvíz a felszín alatti vizekbe kerüljön. Autómosóknál pedig legtöbbször tilos saját tisztítószereket használni, és a helyi előírásokat kell betartani.

Összességében mindkét megoldás hatékony lehet, és a választás attól függ, hogy melyik módszer felel meg jobban az egyéni igényeknek és preferenciáknak.
Fontos megjegyezni, hogy egyes autósamponok alkalmasak a kombinált használatra magasnyomású mosóval, míg mások nem. Az autósamponok címkéjéről könnyedén leolvashatja, hogy használhatóak-e magasnyomású mosóval. A címke hátoldalán található alkalmazási szövegben megtalálhatók továbbá az ajánlott keverési arányok is. Ezeket az utasításokat betartva elérheti a maximális eredményt, amikor autóját magasnyomású mosóval mossa. Ezért mindig fontos elolvasni és betartani az autósampon címkéjén található útmutatókat és ajánlásokat a biztonságos és hatékony tisztítás érdekében.
Nem, autósamponjaink kíméletes összetételének köszönhetően nincsen negatív hatással a tömítőanyagra. A speciális termékeink, mint például az viaszos autósampon, olyan tömítő hatást tartalmaznak, melyek felfrissítik a jármű viaszos tömítéseit.
Igen, autósamponjainkat természetesen matt fényezésen is használhatja.

Termékeink a megfelelő autómosáshoz

A piszkos szélvédők jelentős biztonsági kockázatot jelentenek a közúti forgalomban. Tippeink követésével csíkok nélkül tisztíthatja meg szélvédőjét.
Engedje meg, hogy bevezessük a tökéletes pestékápolás világába. Tippeink követésével Ön autója is hosszú csillogásnak örvendhet.