Biztonságos kezdés az új szezonban:
Hogyan cserélje le a gumiabroncsokat?

Minden autótulajdonos ismeri a játékot: a gumiabroncsokat minden évben kétszer kell kicserélni – nyár előtt és tél előtt. A pontos időpont gyakran az időjárástól függ. Sokan követik az „O-ból O-ba” szabályt. Téli gumiabroncsok októbertől húsvétig, nyári gumiabroncsok az év többi részében. Így biztonságosan vezetheti autóját egész évben. Ha saját maga szeretné kicserélni a kerekeket, gyakran találkozik ismerős problémákkal. A beragadt csavarok megnehezítik eltávolításukat, a gumiabroncsok és a felnik pedig erősen szennyezettek a por, a szennyeződés és a fékkopás miatt. A komplett kerekek a tárolás miatt elvesztették a nyomást, vagy akár meg is sérültek a helytelen tárolás miatt. Különösen a közkedvelt alumínium felnik igényelnek átfogó ápolást, és legjobb esetben is tömítőanyagot, hogy a következő szezonban is ragyogjanak. Ezen az oldalon megtudhatja, hogyan kell gumiabroncsot cserélni, mire kell figyelnie a gumiabroncsok és felnik tisztításakor és ápolásakor, valamint hogyan tárolja szakszerűen kerekeit. A felsorolt termékek mindegyike alkalmas festett, krómozott, fényezett és matt felnikhez is.

Készítse elő a kerékcserét

Alaposan mossa le a járművet és a kerékházakat:

1

A durva szennyeződéseket vízzel távolítsa el

2

Oldjon fel két kupaknyi fényező sampont 10 liter meleg vízben, és habosítsa fel.

4

Mossa le az autót felülről lefelé egy szivaccsal.

5

Ezután öblítse le bő tiszta vízzel, és dobja ki.

Szükség szerint tisztítsa meg az eltárolni kívánt felniket

1

Fújja be egyenletesen és bőségesen a nyári gumiabroncsok felnijét a Felgenbeast felnitisztítóval rövid távolságból, és hagyja hatni 3-5 percig, a szennyeződés mértékétől függően.

2

A szennyeződéssel érintkezve a tisztítószer vöröses színűvé válik, és így fejti ki teljes hatékonyságát.

3

Szükség esetén segítse a tisztítást kézzel, puha szivaccsal vagy a peremkefével – kérjük, viseljen megfelelő védőkesztyűt.

4

Öblítse le a tisztítószert erős vízsugárral vagy nagynyomású tisztítószerrel.

5

Hagyja megszáradni a gumiabroncsokat.
Profi tipp: A különösen alapos autómosás érdekében érdemes a felni belső oldalát is megtisztítani.

Válassza ki a megfelelő helyet a kerékcseréhez:

A kerékcserét sík és burkolt felületen kell elvégezni.

Készítse elő a következő eszközöket:

1

(hidraulikus) emelő

2

Nyomókulcs

3

Kerékpók, vagy szükség esetén akkus ütvecsavarozó a beragadt anyák és csavarok meglazításához.

Biztosítsa megfelelően a járművet:

1

Kézifék behúzása

2

Első fokozatba kapcsolás

3

Automata sebességváltó esetén állítsa a kart „P” állásba.

Kerékcsere 5 lépésben

1. lépés: A nyári vagy téli gumiabroncsok leszerelése

Először vegye le a kerékfedeleket, és lazítsa meg kissé mind a négy kerék csavarjait. Ezután emelje fel az autót egy emelővel. Most már elkezdheti a komplett kerekek eltávolítását.

Profi tipp: Az SX90 PLUS az EasySpray-vel pillanatok alatt eltávolítja a rozsdát a beragadt vagy berozsdásodott csavarokról. Permetezze a terméket közvetlenül az érintett csavarra a szórócső segítségével. Ezt követően ellenőrizze a féktárcsákat és a fékbetéteket a látható hibák és kopások szempontjából. Ezenkívül drótkefével távolítsa el a rozsdát és a szennyeződéseket a felnitartóról és a keréktárcsa közepéről, és ideális esetben kenje be a felnitartó közepén lévő gyűrűt réz- vagy kerámiapasztával.

2. lépés: Cserélje ki a kerekeket

Itt az ideje az új kerekeknek. Mielőtt elkezdené a felszerelést, ellenőrizze a futófelület mélységét: 1,6 mm a törvényes minimum, de a szakértők legalább 4 mm-t javasolnak, különösen a téli gumiabroncsok esetében. Szerelje fel az autó elejére azokat a gumiabroncsokat, amelyek az előző szezonban az autó elejére voltak, és fordítva. A gumiabroncsokat azonban soha ne cserélje átlósan egymáshoz képest. A krétával történő jelölés megakadályozza a félreértéseket. Meghúzáskor mindig ügyeljen arra, hogy két, egymással átlósan szemben lévő kerékanyát egymás után húzza meg, hogy megakadályozza a kerékanyák elakadását.

3. lépés: Felni tömítőanyag felvitele

Hogy megvédje a felniket a fékpor és a só okozta újabb szennyeződésektől, most érdemes felni tömítőanyagot használni. Ez akár 6 hétig is eltartható, és a könnyen tisztítható hatásnak köszönhetően megkönnyíti a rendszeres tisztítást. Győződjön meg róla, hogy a hornyokban és a mélyedésekben nincs vízmaradvány. A felniknek előtte teljesen száraznak kell lenniük!
  • Fújja az XTREME felnivédő tömítőanyagot bőségesen a száraz felnire – ne törölje le!
  • Hagyja a tömítőanyagot teljesen megszilárdulni (legalább egy óra). Ez idő alatt ne mozgassa a járművet, és ne érintse meg a kezelt felületeket.

4. lépés: Alkalmazza a gumiabroncs ápolását és fényezését

  • Száraz felületre egyenletesen permetezzen gumikondicionálót (motorkerékpárgumikra nem alkalmas!).
  • Ezután dörzsölje be egy ronggyal.
Profi tipp: Ha igazán fel akarja dobni gumiabroncsait, és fényes külsőt szeretne adni nekik, alkalmazza az XTREME Gumiabroncsfényező gélt.

5. lépés: Állítsa be újra a gumiabroncsnyomás-érzékelőket

A TPMS-abroncsok esetében a légnyomás ellenőrzése után a gumiabroncsnyomás-ellenőrző rendszerben lévő abroncsnyomás-érzékelőket is újra kell állítani. A járműmodelltől függően ez az autó fedélzeti számítógépén vagy az erre a célra szolgáló gombon keresztül történik.

Ellenőrizze a légnyomást

A megfelelő légnyomás fontos a jó kezeléshez. A megnövekedett légnyomás kopáshoz és nagyobb üzemanyag-fogyasztáshoz vezethet. Ezért minden gumiabroncscsere után ellenőrizze a légnyomást. Az előírt értékeket az üzemanyagtöltő kupak belső oldalán, az ajtóoszlopokon vagy a jármű naplójában találja.

Az autógumik megfelelő tárolásának előkészítése

A kerékcserét követően a felniket és a gumiabroncsokat fel kell készíteni a hosszú tárolásra, hogy megelőzze a sérüléseket és a szennyeződéseket. Ezenkívül az előkészítő munka megkönnyítheti az autója következő gumiabroncscseréjét. Akár téli, akár nyári gumiabroncsokról van szó, a következő lépéseket kell követni a kerekek tárolása során.

Tiszta felnik

1

A lehűlt felniket egyenletesen és bőségesen permetezze be az Felgenbeast felni tisztítóval rövid távolságból. A szennyeződés mértékétől függően 3-5 percig hagyja ázni.

2

A szennyeződéssel érintkezve a tisztítószer vöröses színűvé válik, és így mutatja meg teljes hatékonyságát.

3

Ha szükséges, támogassa a tisztítást kézzel a speciális peremkefével vagy puha szivaccsal – kérjük, viseljen megfelelő védőkesztyűt.

4

Öblítse le a tisztítószert erős vízsugárral vagy nagynyomású tisztítószerrel.

Tiszta gumiabroncsok

1

Az erősen szennyezett gumiabroncsokat előzetesen tisztítsa meg fényes samponnal.

2

A gumiabroncsok karbantartása és törékenységük megelőzése érdekében kezelheti őket gumiabroncskondicionálóval. Száraz felületekre egyenletesen fújja be (motorkerékpár gumiabroncsokra nem alkalmas!).

3

Ezután dörzsölje át egy ruhával.

A légnyomás beállítása

A gumiabroncsok tárolása előtt be kell állítani a légnyomást. Csak ezután lehet őket egymáson tárolni. Ez azt is megakadályozza, hogy a gumiabroncsok túl sok levegőt veszítsenek a következő cseréig. A légnyomást ezért a gyártók által ajánlottnál valamivel magasabbra kell állítani: körülbelül 0,5 barral a specifikáció felett.

Gumiabroncsok tárolása

Ezután krétával jelölje meg az eltávolított gumiabroncsok helyét az autón. Jelölje „VL” a „bal első”, „HR” a „jobb hátsó” stb. jelölést. A gumiabroncsok vagy a komplett kerekek ezután tárolhatók. A téli gumiabroncsokat mindig sötét, száraz és vízszintes helyen tárolja. Ha a gumiabroncsokat felni nélkül tárolják, akkor azokat függőlegesen kell „teleltetni” és rendszeresen (néhány hetente) forgatni kell. Ha a kerekeket a felnikkel együtt tároljuk, egymásra lehet őket rakni, vagy még jobb, ha egy felnifára akasztjuk őket.

Ellenőrizze a gumiabroncsok sérüléseit

Ha a kerekeket eltávolítják, sokkal könnyebb megállapítani, hogy van-e sérülés. A futófelületen lévő idegen testek vagy mély repedések könnyen felismerhetők, és esetleg eltávolíthatók anélkül, hogy a gumiabroncsot ki kellene cserélni. Ha azonban kétség merül fel, mindig új gumiabroncsot válasszon – a biztonság a legfontosabb!