PROFI TIPPEK
RAGYOGÓ FELNIKHEZ

Mossa le autóját tökéletes eredménnyel

A féktárcsákon keletkező fékpor, a szennyeződések a közutakról, valamint a gumi- és olajmaradványok mind kihívást jelentenek a felnik számára. Ezért rendszeres tisztításra van szükség. Az alábbiakban megtalálja, mire kell figyelnie a felnik tisztításakor, valamint azt, hogy milyen gyakran kell mosnia azokat.

Milyen gyakran és mikor kell tisztítani a felniket?

Évente kétszer cseréli gumiját. Ajánlott a felniket alaposan megtisztítani és kezelni ezen időszakokban. Azáltal, hogy leszereli a kerékeket a gumicsere során, könnyedén elérheti a felnik belső részét is.

Azonban a legjobb, ha rendszeresen, ugyanúgy mossa a felniket, mint az autóját. Így a féktárcsákon keletkező por sem ég bele igazán.

Professzionális tipp a tiszta felnikhez

Amikor kevés idő áll rendelkezésre, egyszerűen permetezze fel a felnitisztítót az autómosóba való beállás előtt, majd hagyja hatni. Az autómosás során eltávolítja a tisztítószert majd, így felnije ragyogni fog. Csak olyan helyen alkalmazza a módszert, ahol saját tisztítószer használata engedélyezett.

Milyen tisztítószert kellene használnom?

Ez először is attól függ, milyen típusú felniről van szó. A SONAX felnitisztítók alkalmasak minden acél- és alumíniumfelnire, valamint festett, krómozott, polírozott és matt felületű felnikre.

Körültekintően használja azonban a felnitisztítót az utólag festett felniken. Lehetséges, hogy a felnit hibásan festették újra, és ezért érzékenyebb lehet az eredeti festékhez képest. Mindenképpen tartsa be a festőüzem utasításait, vagy tesztelje a terméket a felni belső részén.
A tisztítószerek esetében az egyensúly döntő fontosságú. A tisztítóerőnek képesnek kell lennie eltávolítani a makacs és beégett szennyeződéseket, ugyanakkor óvnia kell a felni anyagát is. A SONAX-nál biztosítjuk ezt az egyensúlyt saját fejlesztísű termékeinkkel.

Patrick Seitle - Termékmenedzser a SONAX-nál

A felnik lépésről lépésre történő tisztítása:

1. lépés: Permetezze fel a tisztítószert a felnikre.

 • Hagyja, hogy a felnik felülete lehűljön, mielőtt tisztítja őket. Tehát ne mosson közvetlenül hosszabb autózás vagy nyári időjárás során a tűző napon.
 • Először rázza fel a tisztítószert, majd csavarja el a felnitisztító permetezőfejét.
 • Ezután permetezze fel a tisztítószert közelről, bőségesen és egyenletesen.

2. lépés: Hagyja hatni

Praktikus Tipp: A legtöbb SONAX felnitisztítónak van hatásjelzője. Ha érintkezik a szennyeződéssel a felnin, a tisztítószer pirosas színűvé változik.

3. lépés: Erős szennyeződés eltávolítása

 • Erősen szennyezett alumínium,- és más típusú felnik legjobban felnikefével tisztíthatók. A kefe különleges formájának köszönhetően könnyen elérhetővé teszi a nehezen hozzáférhető helyeket is. Az elszennyeződött féktárcsák esetén a kefe segít megkönnyíteni a tisztítást.
 • Ajánlott védőkesztyűt viselni, hogy elkerülje a közvetlen érintkezést a tisztítószerrel.

4. lépés: Tisztítószer lemosása

 • Alaposan öblítse le a tisztítószert nagy nyomású mosóval vagy egyéb erős vízsugárral.
 • Tartsa a nagy nyomású mosóval való öblítéskor 30-50 cm távolságot. Ha túl közel tartja, sérülések keletkezhetnek a felnifelületen vagy a gumiabroncs oldalán.
 • Soha ne hagyja a tisztítószert a felnin.

5. lépés: Szárítás és kezelés

 • Ha kezeli a felületet tömítőanyaggal, a szennyeződés kevésbé tapad meg és könnyebben eltávolítható a következő felnitisztításkor.
 • Hagyja teljesen megszáradni a felniket és távolítsa el a maradék vizet az összes barázdából és mélyedésből (pl. a kerékcsavarok mélyedéseiből).
 • Rázza fel az XTREME Felnivédő Tömítőanyag dobozát. Permetezze a terméket az abszolút száraz felnire – ne töröljön utána.

Mikor és milyen gyakran mossa le autóját?

Az Autobild magazin a 2023/20. számában felnitisztítókat tesztelt: mennyire hatékonyak a tisztításban, milyen mértékben kompatibilisek a különböző anyagokkal, és mennyire könnyen kezelhetőek. A tesztgyőztes a SONAX Felgenbeast lett, a legjobb tisztítási teljesítményt nyújtva meggyőző ár-érték aránnyal.

Termékeink a megfelelő felni tisztításhoz

GYIK - Gyakran Ismételt Kérdések

Gyakran ajánlanak házi praktikákat, mint például sütősprayt, szódabikarbónát vagy fogkrémet a felni tisztításához. Azonban ezek a termékek nem azért lettek kifejlesztve, hogy felniket tisztítsanak. Nem ideálisak vagy a legsúlyosabb esetben akár károsak is lehetnek.
Ezért ajánlott olyan speciális felni tisztító használata, amelyet a felni anyagára és különböző szennyeződésekre fejlesztettek ki. Ez biztosítja, hogy a felnik tiszták és ragyogóak maradjanak. A tisztítás egyszerű, miközben nem károsítja a felületeket.
Az autómosóban történő kefével történő mosás nem rossz választás. Azonban a féktárcsák maradványai olyan makacsak lehetnek, hogy idővel belefúródhatnak a felni felületébe.
Tippünk: A komolyabb szennyeződéseket rendszeresen távolítsa el egy felni tisztítóval és kefével, mielőtt autómosóba menne. Esetleg permetezze fel a tisztítószert, hagyja hatni, majd hajtson be az autómosóba.
Erre ugyanaz vonatkozik, mint az autómosásra: Ez függ a városi/községi rendeletektől. Ha engedélyezett az autómosás közterületeken vagy akár a magánterületeken, akkor tisztíthatja a felniket is otthon a megfelelő termékekkel.
Nem, autósamponjaink kíméletes összetételének köszönhetően nincsen negatív hatással a tömítőanyagra. A speciális termékeink, mint például az viaszos autósampon, olyan tömítő hatást tartalmaznak, melyek felfrissítik a jármű viaszos tömítéseit.
A féktárcsapor nagyon makacs lehet. Egyedül a tisztítószerrel gyakran nem sikerül teljesen eltávolítani minden maradványt. Használjon speciális felni tisztítót és felni kefét, és szükség esetén ismételje meg a tisztítást a felni tisztítóval.
Új szezon, új gumik. Megmutatjuk Önnek hogyan cserélje, tisztítsa és varázsolja újjá gumiabroncsait.
Egy tiszta autó nem csak esztétikailag vonzó, hanem számos előnnyel is jár. Nálunk megtanulhatja, hogy milyen könnyedén tisztíthatja autóját otthon.